Antagonisti (2015/2018)

Kuva: Eeva-Stiina Niemi.

”Kävin viime viikolla Teatterikorkeakoulussa kuuntelemassa ja katsomassa Klaus Maunukselan lukudraaman Antagonisti, joka otti lähtökohdakseen Antigone-myytin. Teoksessaan Maunuksela rinnastaa paperittoman siirtolaisen ja toisaalta eksistentiaalista ahdistusta kokevan nuoren ihmisen kokemukset nykyhetkestä ja maailmasta.

Maunuksela tutkii vastarinnan mahdollisuuksia ja keinoja. Itse asiassa hän kirjoittaa vastarintaa ajastamme tavalla, joka saa antiikin Antigonen äänen kuulumaan tilanteessa, jossa sitä tarvitaan.

Ei riitä, että katsomme taidetta, meidän tulee terästää katsetta nähdäksemme. Olen vakuuttunut siitä, että jos yhteiskuntamme ottaa taiteen vakavasti, eikä vain pidä sitä jonkinlaisena koristeena tai pelkkänä viihteenä, terävöittää se herkkyyttämme, empatiaamme, mutta myös kriittisyyttämme. Siitä Antigonen rohkeus tulee meitä aina muistuttamaan. Juuri rohkeus on yksi Taideyliopiston arvoista. Sitä tarvitaan aina ja kaikkialla.”


Tiina Rosenberg: Rehtorin kirje, 26.4.2015

”Vastarinnasta ja taipumattomuudesta. Tragedia on mahdollinen!
 
Maunuksela kykenee kirjoittamaan tämän ajan tragediaa. Less is more. Lukudraaman esittäjien jokainen katse, hiljainen ele ja tapaileva oleminen toiselle tai toista torjuen satuttivat ja lävistivät katsojan lihan.
Antigone-myytistä lähtevä Antagonisti on tragedia menetyksestä. Maunuksela pitää julmantarkkaa peiliä Euroopalle, ulossulkevalle linnakkeelle, johon pyrkivien kohtalona on päätyä Välimeren joukkohautaan. Antagonisti näyttää ne, joiden kohtalona on tyytyä kohtaloonsa, kohtalottomuuteensa elää paperittomana. Tekstissä on tämänhetkisen todellisuuden julma metafysiikka ja runouteen sisältyvä anarkistisuus ja vastarintaisuus. Siinä on myös hiljainen kohtaamisen ele, resilienssi. Michael Onfray kirjoitti tutkielman vastarinnasta ja taipumattomuudesta. Maunuksela on kirjoittanut tragedian vastarinnasta ja taipumattomuudesta.”


Hanna Helavuori, TINFO 15/16.4.2015

Teksti ja ohjaus: Klaus Maunuksela. Tila ja valosuunnittelu: Eeva-Stiina Niemi. Näyttelijät: Janna Räsänen, Mari Naumala, Manoel Pinto. Teatterikorkeakoulu, Studio 3.

Julkaistu teoksessa “Antagonisti – Näytelmäantologia osa II”, toim. Tuomas Timonen. Teatterikorkeakoulun julkaisusarja 2018.

%d bloggers like this: