Q (2018)

Kuva: Aura Savolainen.

“Illalla kantaesityksensä ja ensi-iltansa sai säveltäjä Lauri Supposen ja dramaturgi Klaus Lumi Maunukselan kantaatti Q, jossa Miki Liukkosen monsterimaisen O-romaanin katkelmat yhdistyivät tai olivat yhdistymättä ÄÄNI-kollektiivin soittamiin klassisiin ja nykyklassisiin säveliin.”
 
”Kun klassisia soittimia soitettiin lavalla väärin, huomasin jälleen kerran hermostuvani. Kokeellisuus ja uuden löytäminen, niin kyllä, mutta minkä takia ja miksi?”
 
”Kuinka kammottavan vaikeaa on oppia sietämään sitä, että kaikkea ei voi, eikä tarvitse ymmärtää. Ehkä tietämättömyydestä johtuvan ahdistuksen kanssa olisi hyvä oppia tulemaan toimeen vaikkapa Kaivos-festivaalin kaltaisissa tiloissa. Sellaisissa itselle käsittämättömissä taidekohtaamisissa, jotka ymmärtämisen sijaan tarjoilevat jotain uutta, jota ei ole syytä tulkita puhki ja kääntää selviksi sanoiksi. Jospa joskus antaisikin olla ja hyväksyisi sen, ettei kaikkea tarvitse väkisin ymmärtää. Riittää, että kiinnostuu uudesta, oudosta, hullustakin, istuu penkkiin, kuuntelee, katselee ja on.”  


Sanna Jääskeläinen: “Tarvitseeko taidetta tajuta?” Karjalainen 10.9.2018.
Kuva: Aura Savolainen.

Sävellys ja äänisuunnittelu: Lauri Supponen. Teksti: Miki Liukkonen. Teksti-ja esitysdramaturgia: Klaus Lumi Maunuksela. ÄÄNI-kollektiivi: Kaisa Kortelainen (huilut), Helmi Malmgren (klarinetit), Väinö Jalkanen (piano), Lauri Pekkarinen (lyömäsoittimet), Aliisa Neige Barrière (viulu), Sirja Nironen (sello). Näyttelijä: Juha Pulli. Kontratenori: David Hackston. Äänitekniikka: Samuli Hakala. Valotekniikka: Janita Himanen. Tuotanto: Kaivos-festivaali.

Ensi-ilta la 8.9.2018 klo 19. Outokummun Vanha Kaivos, Kiisu-teatteri.

%d bloggers like this: