Apuraha ja tunteet (2021)

“Hän oli hyvin vastahakoinen heräämään tällaisesta onnen unesta, ottamaan huomioon ne onnettomat tosiasiat, jotka liittyivät tähän lahjan saantiin, ja kesti jonkin aikaa ennen kuin hän suostui alistumaan niihin.” Jane Austen: Järki ja tunteet (suom. Aune Brotherus)

Apuraha ja tunteet on näytelmä apurahan hakemisesta, saamisesta ja kielteisen päätöksen vastaanottamisesta. Teos perustuu 55:n taiteen- ja tieteentekijän kokemuksiin apurahoihin liittyvistä ristiriitaisista tunteista. Se piirtää anonyymien todistajanlausuntojen avulla läpileikkauskuvan erään prekaarin ryhmän yhteiskunnallisesta tilanteesta – vihasta, riemusta ja syyllisyydestä sekä työn ja toimeentulon rakenteista, jotka vaativat yksilöiltä omien tunteiden jatkuvaa työstämistä.

Näytelmä on tunnepuheen kunnianpalautus ja samalla ehdotus siitä, miten näytelmäkirjallisuus voi kääntyä tutkimaan omia yhteiskunnallisia olemassaolon ehtojaan.

Teksti: Klaus Maunuksela
Ohjaus: Sini Pesonen
Esiintyjät: Juho Keränen, Kaisa Leppänen, Hanna-Kaisa Tiainen, Pietu Wikström

Tukijat: Kauppaneuvos Otto A. Malmin lahjoitusrahasto, näytelmäkirjailijayhteisö Teksti

Näytelmän esitys lukudraamana Kotimaisen näytelmän festivaalilla Teatteri Jurkassa to 4.11.2021.

”Haluaisin haastaa näytelmällä sen mielikuvan, että apurahalla työskentelevät ovat pohjimmiltaan etuoikeutettuja, korkeakoulutettuja ihmisiä. Kyselyn kautta ihmisten tilanteet näyttäytyivät hyvin erilaisina. Jollekin apurahan saaminen voi todella olla elämän ja kuoleman kysymys.”

Tuli vaikutelma, että aiheesta ei puhuta julkisesti” – Apuraha voi olla elämän ja kuoleman kysymys, ja Klaus Maunuksela selvitti uuteen näytelmäänsä, miltä se tuntuu ihmisistä. -Laura Kytölä / Helsingin Sanomat 3.11.2021.

One response to “Apuraha ja tunteet (2021)”

%d bloggers like this: